lördag 3 maj 2014

Examensarbete på en lördag

Okej det är lördagkväll och vad gör jag? Jo, jag sitter på skolan och skriver på mitt examensarbete. Vid tolv idag masade jag mig iväg till biblioteket, satt där tills dom stängde klockan fyra och gick sedan till skolmatsalen för att skriva vidare. Ingen är här, bara jag, jag är en nörd.


Idag skriver jag om de olika byggmaterialen som har använts i konstruktionen av Visby Stadsmur, gör en form av förklaring om de olika materialen. Här nedan kommer en liten beskrivning av de olika materialen.

Cement är ett hydrauliskt bindemedel, vilket kännetecknas av att det hårdnar genom
reaktion med vatten och är beständig mot vatten. Cement av den typ som vanligen används idag kallas för portlandcement, tillverkningstekniken som gjorde cementen snabbhårdnande med bättre hållfasthet patenterades i Storbritannien 1844. I Sverige började tillverkningen av cement i Lomma, Skåne, 1872. Cementen- och betongliknande material användes dock redan av romarna för ett par tusen år sedan. För dagens cementtillverkning utgör kalksten huvudråvaran tillsammans med lera som finmals och bränns i roterugnar. Materialet tappas därefter ut och kyls, som då har formen av kulor eller små klumpar, cementklinker.

Kalksten används i Sverige som beteckning för sedimentära bergarter, som huvudsakligen är uppbyggda av mycket finkornigt kalk- och lerslag samt fragment av djurskal. Färgen på
Kalkbrottet i Slite, Gotland.
den kalksten som bryts i landet är grå, brun, röd, svart och gulgrå. Strukturen är som regel tät och skiktad, men oliga lager i samma brott kan ha olika färg och textur.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar